יום שני, 12 בפברואר 2018

לא הכל קנדידה!!!

מה דעתי על קנדידה רב מערכתית:


נתחיל מהסוף: 
לכל דבר כנראה יש יותר מאמת מוחלטת אחת. וברפואה טבעית, כמו תמיד, גישות שונות וטרמינולוגיות משתנות הם חלק בלתי נפרד מחוקי הרפואה. כך היה תמיד, כך תמיד יהיה.

מה זה קנדידה?
בגדול מדובר בפטריית שמר שלוקחת חלק פעיל בפלאורת המעיים שלנו תמיד. היא שם, או כאן אם תרצו אתנו תמיד.
כמו הרבה טפילים, חדקים ופטריות. לא תמיד אנחנו יכולים להעריך מה היא מטרת קיומם, אם בכלל, אבל כמעט תמיד נמצא אותם שם. עיין ערך החיידק Helicobacter pylori, סטרפטוקוקים מסוימים ועוד.

למה היא גורמת?
 שוב, טכנית- חלק ניכר מהמופעים הפטרייתיים על העור, על הציפורניים ובמערכת העיכול משויכים לפטריית הקנדידה והיא יכולה להתבטא באקזמה מקומית, בפטרייה וגינלית שחוזרת על עצמה, ובמצבים זיהומים מקומיים נוספים. גרד, הפרשות, אי נוחות. לא הרבה יותר מזה.

מה קורה כשזה מחמיר?
אותו דבר אבל בתדירות גבוהה. יחד עם זאת, במקרים מסוימים, בהם מערכת החיסון  אינה פועלת כראוי, למשל אצל קשישים, חולים אונקולוגים, פוסט אונקולוגים, חולים הנוטלים תרופות מדכאות למערכת החיסון (Immunosuppressive) ו או טיפולים אנטיביוטיים ממושכים מסיבות רבות אחרות נוכל לראות גם השפעות סיסטמיות של תופעת הפטרת הנ"ל והיא יכולה להיות מפושטת במערכת העיכול, במערכת הנשימה, וברקמות ריריות נוספות.
תופעות כאלה הינן חלק ממערך שלם של חוסר איזון ויתבטאו לרוב במגוון תסמינים אופייניים  לפלאורת מעי לא מאוזנת דיה כאשר במקרים רבים לא תמיד ברור  לחלוטין מי הביצה ומי התרנגולת...

האם יש מחלה כזו "קנדידה סיסטמית" ?
 כאן התשובה שלי היא- ככל הנראה לא! קראתי לפני כמה שנים מאמר שסוקר "מחלות ממוצאות" שמקורו בארה"ב.
הביטוי מעורר המחלוקת הזה מקורו ככל הנראה בארצות הברית של תחילת שנות התשעים והוא כמעט הומצא מהיסוד על ידי חברת תוספי תזונה אמריקאית על מנת לסווג תופעות שונות ומגוונות למחלה אחת ובצורה די צינית- למכור תוספי תזונה מגוונים.
(רגע לפני הביקורת הצולבת על חברות תוספי התזונה שלקחו בזה חלק- אזכיר שחברות תרופות עושות את זה בצורה צינית הרבה יותר ומספיק להתבונן בוויכוח סביב התרופות להורדת כולסטרול כיום או אפילו על תרופות פסיכיאטריות שונות על מנת להבין זאת בקלות.)
ועל כן- תופעות כמו: כאבי ראש, הפרעות שינה, עייפות, בעיות מחזור ופוריות, ספירת זרע נמוכה, חרדה אנמיה ועוד יכולים להיות קשורים קשר ישיר לפלאורת המעי ולמבנה שלה אך אינם קשורים בהכרח אחד בשני באופן גורף ואינם קשורים לביטוי יתר או שגשוג יתר של פטריית השמר קנדידה במערכת העיכול. (כמו תמיד.. לדעתי)

אפשר וכדאי להתבונן על התופעות הללו לדעתי בצורה הוליסטית אך אין סיבה לקטלג אותן כמחלה אחת, בעיקר מכיוון שלמחלה אחת יש תרופה אחת- וכאן אנחנו בבעיה אידיאולוגית קשה אם מדברים על רפואה טבעית ועל תפיסת העולם ההוליסטית שלה.

ואם בכל זאת ישנו ביטוי יתר של הפטרייה עצמה?
 כאן בדיוק המקום לשלב טיפול הולם ומדויק שמסדיר את פעילו המערכות השונות בצורה טובה ומדויקת ובעיקר אישית. אישה בת 45 שעברה טיפולים כימותרפיים לפני שנתיים שונה בתכלית מנערה בת 17 או מגבר בן 35  וכל אחת ואחד כדאי שיטופל בהתאם למצבו ולא על פי ההגדרות הקלאסיות של שמות של מחלות. אלו רק מסייעות לנו להתמקד אך לעיתים קרובות משפיעות הפוך לחלוטין בבחירת הטיפול שלנו.

מה כן כדאי ליישם בטיפול בביטוי יתר של פטריית קנדידה שחוזרת על עצמה?
 יש כמה צמחים שיכולים לעזור בהחלט, ביניהם הקינמון (Cinamonnium), השום  (Allium sativum), קופטיס (Coptis), אגוז שחור (Juglans nigra),טבבויה ( Tababuia) ועוד. גם לתוספות של פרוביוטיקה איכותית יש חשיבות רבה כאן ועדיין- יתכן שההצעות כאן יסייעו בנקודות מסוימות בלבד בטיפול ויהוו רקע בלבד לטיפול בבעיה המרכזית ובתמיכה הכללית במערכות הגוף, למשל: ספיגה, פירוק, הפרשה, סטרס, טיפול בתסמינים פיזיולוגים שונים ועוד.

נסכם:
קל מאוד לקטלג תסמינים רבים למחלה אחת באופן תיאורטי. קשה מאוד לטפל בצורה נאותה באדם כזה או אחר אם נחליט לעשות כך כאשר התרחקנו ממנו , מאופיו, מאורח חייו ומהרגליו ומהתסמינים ממנו הוא סובל בצורה ישירה .

לא הכל קנדידה. 

2 תגובות:

  1. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  2. תודה על המאמר אכן יש טעם לעשות סדר, חברות רבות בתחום חורטות על דגלן את "המלחמה בקנדידה". יש להן אג'נדה שהן מעוניינות למכור והן תופרות חליפה יקרה לכל אחד שמתאים לשלל הסימפטומים שצוינו בכתבה. המטופל/ת האינדיבידואל לא חשוב.
    אני חושב שהגיע הזמן שנתחיל להתייחס לאינדיבידואל ונקשיב לבעיות שלו ונכוון את המטופלים לקבל אבחון במעבדות שמתמחות בתחום הזה. תואמות הסימפטומים בין קנדידה להליקובקטור פילורי או פרזיטים אחרים יכולה להיות דומה. אכן נקודה למחשבה.

    השבמחק