יום ראשון, 12 בפברואר 2017

צמחי מרפא לטיפול בכאבי ראש


כאב ראש על סוגיו הנו אחד הגורמים השכיחים ביותר שבגינם פונים חולים לייעוץ רפואי. ישנם מאות גורמים וסיבות לכאבי ראש, אך לרוב אין אנו יכולים לזהות את הגורם היחידי שבגינו מתחיל אותו תהליך שמביא בסופו של דבר להתגברות כאב הראש.
סיווג כאב הראש-
החברה הבינלאומית לכאבי ראש (international headache society)פרסמה בשנת 1988 סיווגים לכאבי ראש שונים. החלוקה היא לשתי קבוצות :
א. כאב ראש ראשוני- שבו הגורם אינו ידוע או ממשי.
ב. כאב ראש משני-כאשר הכאב מהווה סימפטום של מחלה או בעיה כלשהי.
האבחנה בין שתי הקבוצות היא על פי בדיקה נוירולוגית, גופנית ומאפיינים קליניים, כאשר המטרה החשובה ביותר היא לשלול כאב ראש משני.

כאב ראש ראשוני-
1.  מיגרנה: כאב ראש ללא סיבה ברורה, חוזר, המתבטא בהתקפים חוזרים הנמשכים 4-72 שעות. בארץ סובלים מסוגים שונים של מגרנה כ 20% מהנשים וכ- 10% מהגברים.
2. כאב על רקע מתח (Tension type headache): כאב ראש המלווה במתח נפשי ומתח שרירי ומהווה לדעת מומחים רבים את עיקר כאבי הראש המטופלים כיום.
3
. כאבי ראש אחרים אשר לא קשורים לפגיעה מוחית או גולגלתית.

כאב ראש משני-
כאב ראש משני קשור למחלות  שונות ופגיעות הקשורות לכלי הדם במוח, לחץ תוך גולגלתי מוגבר, מחלות זיהומיות, גמילה מחומרים שונים (קפאין למשל) וכמובן גם, גידולים או מחלות אחרות.
ישנה חשיבות גדולה לאבחון הנכון והמקיף אם וכאשר ישנו כאב ראש כרוני או כזה שחוזר על עצמו וישנן מספר שאלות חשובות שכל אחד מאתנו יכול לשאול את עצמו במקרה של כאבי ראש:

האם יש שינוי באופי הכאב לאחרונה, האם הכאב החמיר באופן דרמטי?
האם הוא מגיב לטיפול שהורגלנו אליו כמו בעבר?
האם הוא קשור בשינוי תנוחה של הראש או מוחמר בשיעול או התעטשות?
האם מלווה בהקאות קיצוניות?
האם הכאב הופיע לראשונה אחרי גיל 50?
האם יש חום סיסטמי גבוה בזמן כאב הראש?

צמחי מרפא למיגרנות וכאבי ראש:

בן חרצית:Tanacetum parthenium-  או בשמו המקובל והנפוץ יותר Feverfew .
זהו אחד הצמחים המשמעותיים ביותר,המקובלים ביותר והנחקרים ביותר לכאבי ראש וכנראה המפורסם ביותר בנושא. בשנים האחרונות נעשו מספר מחקרים משמעותיים הבאים לבדוק את פעילותו של הצמח והשפעתו בהקלה על כאבי ראש ומגרנות. בן חרצית הנו צמח ממשפחת המורכבים ומייחסים לו בספרות המקצועית פעילות אנטי דלקתית, אנטי אלרגית, ומחזקת

זוטה לבנה Micromeria fruticose : הזוטה הינה צמח ממשפחת השפתניים בעל איכות ארומטית וטעם מעט חריף ומעט מריר המזכיר טעם מנטה עדין. הצמח משלב תכונות של הרגעה ,הפחתת חרדות והרפייה כללית של הגוף הודות לחומרים הנדיפים הרבים המצויים בעליו ובפרחיו. על פי מחקרים, תרכובות מסוימות המצויות בצמח הראו פעילות נוגדת דיכאון וחרדה, עובדה שהופכת את הצמח לצמח חשוב כחלק מההתמודדות עם מיגרנות וכאבי ראש, בעיקר כאשר ישנו מתח נשי רב ברקע.

כישות Humelus lupulus : הכישות הוא צמח מריר וארומטי המוכר לנו כאחד ממרכיבי הבירה. השימוש בכישות ברפואה המסורתית ידוע מזה שנים רבות, כצמח בעל פעילות מרגיעה, שתורמת לתחושת הרפיה ונינוחות, לשיכוך כאב ואף להורדת לחץ הדם. כיום מחקרים  מודרניים בוחנים את פעילות הצמח על מערכת העצבים המרכזית, על דיכאון ואף את השפעתו על גלי המוח. עם התקדמות המחקרים ניתן לשים את הכישות במקום מכובד כחלק מהטיפול המשלים במיגרנה.

לענה שיחנית Artemisia arboscence: (שיבא) גם כן צמח ארומטי, אשר בדומה לבן החרצית שתואר למעלה, חומרים מסוימים בלענה נחשבים לנוגדי מיגרנה. יחד עם זאת הצמח משמש לאורך השנים ברפואה המסורתית גם להתמודדות עם כאבי בטן, אבנים בכיס המרה, עצירויות, חולשה של מערכת העיכול, תולעים במעיים ועוד.

פרחי תרזה Tilia europea: ברפואת הצמחים המסורתית מייחסים לפרחי התרזה פעילות מרגיעה עדינה והיא משמשת על פי רפואה זו ,בין השאר כחלק מהטיפול בחרדה, באי שקט, במתח נפשי,בהפחתת הרגישות לכאב ,בהרפיה של שרירים חלקים במערכת השלד, בכלי הדם במערכת הנשימה, דרכי העיכול והשתן . הצמח משמש כחלק מההתמודדות עם מגרנות כאשר הן מלוות או מחמירות כתוצאה ממתחים נפשיים או מעומס רגשי ועומס על עמוד השדרה הצוארי בעקבות התכווצות השרירים בעורף ובגב העליון.




2 תגובות:

  1. בנוסף לצמחי מרפא יש צורך בויטמינים חיוניים לגופנו היכנסו לאלטמן לעוד פרטים.

    השבמחק
    תשובות
    1. את המוצרים של אלטמן אפשר למצוא גם כאן: https://pharmaplus.co.il/shopby/altman

      מחק